Winters Sonderingen

Sonderingen - CPT

Sonderingen of Cone Penetration Test (kortweg CPT) is een gemakkelijke proef waarbij de basis grondparameters, puntweerstand en wrijvingsweerstand worden gemeten. Er wordt een gestandaardiseerde conus de ondergrond ingedrukt, dit kan tot 100 kN of 200 kN (10 ton of 20 ton).

Er bestaan 2 soorten sonderingen: mechanische en elektrische sonderingen.
Bij een mechanische sondering gebeurt de meting boven de grond. De sondeerconus is door middel van een stangenstelsel verbonden met het meetlichaam dat zich op de sondeerrups bevindt. Hierbij wordt om de 20 cm een waarde genomen.
De metingen van een elektrische sondering gebeurt onder de grond, direct in de sondeerconus. Deze techniek is nauwkeuriger (meting om de 2 cm) dan bij een mechanische sondering.

Wij, bij Winters Sonderingen, werken standaard met elektrische sonderingen. 

Het terrein en het project is bepalend voor de keuze van de drukkracht van de sondering. In onze ogen is een minimale drukkracht van 100 kN nodig.
Sonderingen tot 100 kN worden meestal gebruikt voor particuliere woningen, verbouwingswerken, kleine garages...
Het is aangewezen om 200 kN sonderingen uit te voeren bij grotere projecten, zoals appartementen, industriële gebouwen en andere zwaardere opdrachten.
Bij zwakke en risicovolle gronden kan er best ook tot 200 kN gedrukt worden.

Winters Sonderingen heeft verschillende toestellen om op elk terrein of locatie sonderingen uit te voeren.

De hoeveelheid van sonderingen wordt van project tot project bekeken. Er worden standaard 3 sonderingen uitgevoerd. Dit kunnen er in sommige gevallen soms meer of minder zijn.

Na het uitvoeren van de sonderingen wordt een sonderingsverslag opgesteld.

Een verslag bevat:

U kan altijd een voorbeeld van een sonderingsverslag aanvragen bij uw offerte.

Heb je nog vragen? Contacteer ons